În urmă cu 2 zile am citit în Ziarul de Vrancea, un ziar local pentru a cărui echipă redacțională și conținut am mereu respect, un apel formulat de către Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea prin care donatorii erau chemați să acopere lipsa sângelui din stoc. Nu am stat pe gânduri mai ales că nu mai donasem de mult timp și  ieri dimineață m-am întâlnipt pe holul CTS Vrancea cu alți 35-40 de donatori, iar după un timp am devenit cu toții foarte nemulțumiți întrucât activitatea de donare dura prea mult timp. Toți donatorii șușoteau nemulțumiți apoi tăceau atunci când pe hol treceau catre ale CTS motiv pentru care am decis să-i reprezint și am întrebat-o pe doamna Hanță Mioara – directorul CTS Vrancea- de ce se recoltează așa de greoi. Contrar așteptărilor mi s-a răspuns foarte amabil că nu e funcțional decât 1 scaun de recoltare -1 fiind plecat în teren la Panciu, iar alte aparaturi fiind deteriorate. Obraznic cum mă știu am reproșat că nu așa se așteaptă donatorii după un apel de chemare, dar asta numai pentru a avea eu ultimul cuvânt 😀 !

Am așteptat și am donat abia la ora 11:20 ( de la ora 08:10 ) lăsând în urmă alte persoane care-și așteptau rândul, după care am mers la doamna director să aflu amănunte. Am aflat astfel că un echipament complet pentru donarea de sânge costă cam 60.000 de euro ( această sumă chiar m-a blocat mai ales că în viziunea  mea nu e decât un cântar electronic pendulant, fotolii putând fi folosite și cele vechi ) și că echipamentul existent este vechi de peste 20 de ani. Am continuat discuțiile pentru a încerca să ajutăm CTS Vrancea și am convenit ca în scurt timp să demarăm o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea echipamentului de recoltare necesar punerii în funcțiune a unui nou modul de recoltare urmând doar a se găsi o modalitate concretă, transparentă și corectă din punct de vedere contabil de strângere a donațiilor.

( Fac o paranteză și precizez că pe holuri se afla și un om destul de bogat – adusese donatori pentru mama sa – pentru care 60.000 de euro nu ar fi deloc o sărăcire, mai ales că are de primit sute de hectare de teren retrocedat în zone importante și cred că ar fi o soluție ca acești oameni potenți financiar măcar în clipele de cumpănă să lase un semn al trecerii lor pe un drum greu al suferințelor ! )

Tot acum se impune sa va spun si ca in martie 2015  s-au donat Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea trei frigidere cu răcire de minus 40 de grade de catre membrii  Clubului Rotary VARANA Focșani iar pentru investitia de 22 de mii de euro acestia merita tot respectul. Clubul Rotary Varana si.a propus sa actioneze pentru „cresterea nivelului de sănătate, sprijinirea copiilor talentaţi, îmbunătăţirea calităţii mediului, promovarea culturii, a sportului şi a valorilor fundamentale ale societății„,  asa cum e precizat pe site-ul rotary-varana.ro.

Imediat ce voi afla datele necesare campaniei de care vorbeam anterior voi pune umărul la strângerea de fonduri și sper să fie cât mai multe persoane care să sprijine acest demers .

dsc_2197

Dacă nu știți cât de esențial pentru viața bolnavilor este sângele donatorului vă spun că din cantitatea de sânge donată o singură dată se extrag elementele care pot salva viețile a trei pacienți, după cum urmează:

sursa internet

sursa internet

  •  Celulele roșii ( hematiile ) pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile ( înghețate pot fi păstrate până la maxim 10 ani, dar  costurile sunt prea mari pe timp îndelungat ) și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare.
  • Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie.
  • Plasma – poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *