Eu nu sunt împotriva manifestărilor religioase și nici împotriva persoanelor care decid să-și arate afecțiunea pentru cele sfinte, bisericești atâta timp cât nu mă deranjează în mod direct, dar nu pot să nu observ ceea ce văd în jurul meu și mai ales nu pot să nu am și eu o părere.

Astăzi subiectul este ”pelerinul de la Iași” pentru că l-am întâlnit atât în drum spre Iași cât și la revenirea lui la domiciliu spre sudul Moldovei sau în Muntenia. Nu voi vorbi de sutele de cerșetori care-s atrași de Sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva cu gândul la eventuale sume de bani pe care i-ar primi de la cei un pic mai înstăriți care, aflați în mijlocul acțiunii prin care-și cer ajutor sau iertare pentru faptele comise decid să ”forțeze ” mâna divinității prin oferirea unor bunuri cerșetorilor.

Subiectul meu îl constituie acel pelerin oarecum înstărit care din motive de recunoștință pentru ajutorul divin, sau pentru a cere sprijinul divinității se deplasează la Catedrală așteaptă ore multe la rând, îndură frigul, ploaia, foamea setea și în final atinge moaștele Sf. Cuv. Parascheva și-și exprimă motivul prezenței. Ei bine, acest credincios sigur donează o anumită sumă de bani, cu alți bani plătește pomelnicele și cu alții cumpără ceva ”sfințit” – iconițe, lumânări , cărți bisericești etc. în total aproximativ 60 de lei extimez eu. Problema este că stă cu orele la coadă așteptând intrarea în Catedrală, îndură frigul – ploaie și simte că a câștigat ceva inestimabil când primește de la pompieri, jandarmi, voluntari crucea rosie-asistenți medicali sau persoane din ONG-uri un pahar cu ceai cald FĂRĂ SĂ SE GÂNDEASCĂ LA FAPTUL CĂ AR FI PUTUT PĂSTRA 1 LEU DIN CEI 60 SĂ-ȘI CUMPERE SINGUR UN CEAI!

De asemenea nu cred că se gândește la faptul că Episcopia Moldovei ar fi putut să fiarbă un cazan cu apă pentru ceai și să protejeze astfel ”pelerinul donator”!

Ei bine, eu mă gândesc pentru că stau deoparte și e posibil să am un unghi mai larg de înțelegere al  acestei situații, unghi în care aș include și profiturile pe care Patriarhia Română şi eparhiile BOR le-au declarat la Ministerul Finanţelor bilanţurile contabile pe anul trecut 2014 când au raportat un excedent financiar de peste 33 de milioane de lei, adică aproximativ 7,5 milioane de euro.

Pentru că e vorba de Moldova, iată care-i situația  la  Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: 6,97 milioane lei (aproximativ 1,57 milioane euro). Profitul din activităţile economice ale eparhiei conduse de ÎPS Teofan au fost de 6,33 milioane lei (1,42 milioane euro).

S-ar face un pic de ceai cu profitul acesta, nu-i așa , pelerinule, creștinule, credinciosule!

Nu uitați că Dumnezeu nu ne vrea proști !

p1090857

1 thought on “Dumnezeu nu ne vrea proști !

  1. Fanatismul religios este cea mai profitabila afacere BOR si nu are nimic de’a face cu credinta. Toti cei care adera la asa ceva, indiferent de care parte, ar trebui „descaltati” – vorba unui staret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *