Jandarmeriada în România….

Jandarmeriada în România……. țin să precizez că Jandarmeria în România are de apărat şi propria imagine!
Mulți dintre cei care citesc ceea ce scriu eu, ştiu deja că sunt polițist în activitate. Nu am ascuns niciodată şi am blog pe care scriu de foarte mulți ani. De.a lungul timpului am abordat teme din diferite domenii. Nu pentru că m-aş pricepe la toate, ci pentru că orice om are obligația şi dreptul să gândească. Ținând cont că şi libera exprimare este un drept am expus propriile puncte de vedere referitoare temele din diferitele domenii. De-a lungul timpului am avut şi de suferit întrucât exprimarea mea în mediul online nu a fost văzută cu ochi buni de cei aflați pe trepte ierarhice profesionale superioare celei pe care mă regăsesc eu. Au venit şi au plecat neplăcerile, dar vor reveni …. tot pentru a pleca….
Toată opinia publică a dezbătut evenimentele violente de la mitingul de protest din 10 august 2018. S-au format tabere pro şi contra, s-au căutat explicații, s-au adresat acuzații, s-au strâns probe fot, video etc, s-au căutat şi se vor mai căuta vinovați. Cu siguranță vinovații cel puțin moral vor fi găsiți în ambele tabere. Eu nu am menirea să stabilesc şi vinovății efective, condamnabile şi nici nu o voi face. Observ totuşi că prea puțin au fost aborde aspectele care ar fi micşorat sau chiar eliminat urmările grave ale acelui miting. Spun grave deoarece chiar şi un singur om ( protestatar, instigator la violențe sau jandarm) dacă este afectat fizic, este prea mult.
Deoarece în România vor mai fi mitinguri a căror desfăşurare trebuie să fie paşnică consider că a se insista pe chestiuni care previn violențele şi a fi clarificate şi însuşite de ambele tabere, este imperios necesar. Aştept ca după stingerea ecourilor agresiunilor să existe o campanie de comunicare din partea autorităților însărcinate cu menținerea ordinii şi liniştii publice prin care să încerce a se realiza  prezentarea a modului în care violențele pot fi evitate. Să nu ajungă purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei să spună că "îmi e ruşine" de imaginile în care jandarmii nu procedează corect şi lovesc oameni care se află cu mâinile ridicate ori care nu se manifestă violent. La fel aş dori să nu mai văd participanți la proteste care să agreseze organele de menținere a ordinii şi liniştii publice simțindu-se apărați de faptul că se pot infiltra printre demonstranți paşnici. Sunt multe moduri în care persoanele violente care au comportament antisocial pot fi anihilate înainte de a provoca o ură destructibilă între forțele de ordine şi protestatarii paşnici.
Pe 10 august, pregătirea jandarmeriei pentru menținerea ordinii şi liniştii publice trebuia să înceapă cu mesaje preventive prin intermediul stațiilor audio. Trebuia să li se spună protestatarilor paşnici să se delimiteze de cei violenți, să-i marginalizeze sau chiar să-i predea echipelor de jandarmi.  Să li se spună cum să interacționeze cu forțele de ordine şi ce poziție să adopte pentru a arăta că nu fac parte din cei violenți. Acest gen de prevenire a violențelor este fără efect când îl auzim la conferințele de după  violențe. Tot la început trebuiau şi jandarmii instruiți referitor la aspectele mai sus enunțate.
Mereu discutăm după evenimente, avem temele prevenției în cărți şi minte, dar uităm să aplicăm preventiv.
Nu caut scuze niciunei tabere, dar spun clar că nu sunt de acord cu schimbarea prin violențe a  rezultatului oricărui vot național, cu anarhia sau cu violența descătuşată.
Am convingerea că vom ajunge cândva să urmărească toate taberele DOAR INTERESUL NAȚIONAL ŞI BINELE SOCIETĂȚII ROMÂNEŞTI!
Cu stimă, un protestatar absent,
Crintea Valerică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *