Muzeul Obiceiurilor Populare – Gura Humorului

Am vizitat câteva muzee până acum, dar Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina pe care l-am vizitat în orașul Gura Humorului a fost un obiectiv care mi-a rămas imprimat în minte și pot retrăi vizita oricând.

La sfârșitul lunii septembrie 2014 am avut o vacanță de 4 zile în Gura Humorului și în una dintre zile am bifat și o vizită la acest muzeu. Îl văzusem cu o zi înainte și pentru că acea clădire comună tuturor caselor de cultură nu mi-a atras interesul prea mult mai ales că era închis am făcut o fotografie să știu programul de vizitare fără a-mi promite mie măcar că voi reveni.

A doua zi fiind într-o nouă plimbare am ajuns la muzeu și pentru că mai erau vreo 20 de minute din program am insistat la doamna muzeografă să ne primească vizita deoarece ea deja strânsese și număra secundele să ”spargă ușa ” ! Am avut un gust amar la început deoarece ”bugetara” era neinteresată de vizita noastră, dar am luat o atitudine conciliantă plină de respect de nerefuzat și am dat moldoveanca pe brazdă și chiar la plecare ne-am salutat amical. Liantul a fost și vorbăreața Daria, fiica mea imediat apreciată de muzeografa care uimită de întrebările Dariei ne-a făcut o prezentare foarte detaliată a muzeului cu toate că trecuse ora de ”rupt ușa”!

La parter am găsit o expoziție de numeroase picturi și desene în creion dedicată artistului George Cotos – eu fiind impresionat de frumusețea lucrărilor expuse inclusiv a celor abstracte. Un război de țesut, o sobă țărănească și o ladă de zestre aflate la același nivel ne-au prevestit că vom pleca având zestre bogată de cunoștințe noi.

Mi-a mai plăcut și o miniatură a unei biserici din Broșteni dacă nu mă înșel, dar pe care nu am ținut minte să o caut cu toate că am trecut prin localitatea respectivă și aș fi fost curios să văd și originalul pentru că interesant este faptul că accesul în biserică se face din lateral așa cum se vede din fotografie.

Muzeul propriu zis găzduiește exponatele la etaj și am făcut un tur complet aprinzând și închizând luminile în urma noastră, în niște săli imense organizate foarte clar în funcție de specific. Am identificat tema obiceiurilor de Anul nou cu manechine prtând măști așezați în fața unei prispe de casă foarte bine realizată, tema gospodăriei țărănești cu toată mobila unei case, cu cămara în care se găseau proviziile, tema meșteșugurilor cu forja și cuptorul special, tema muncilor câmpului cu plugul de lemn.

Am fost plăcut surprins să văd că fiica mea a interacționat foarte bine, a întrebat orice și a răspuns bine la întrebările specifice vârstei copilului adresate de către muzeografă. Trebuie să vă spun că la un moment dat muzeografa a întrebat-o direct arătându-i niște ”bețe” ce sunt acelea, iar fiica mea a raspuns ”BUCIUM de suflat ” – înainte ca eu să realizez că avea dreptate copilul. De asemenea o șă veche, din lemn a fost recunoscută de Daria privitor la utilitatea ei în timp ce eu mă gândeam că ar putea fi un sistem de legănat copilul în covată ! A fost o zi a cunoașterii și mă bucur că am putut oferi fetelor mele și mie această experiență, ceea ce vă doresc și dvs.

Programul de vizitare și prețurile sunt la fotografiile atașate acestui review și vă rog să nu ratati aceat obiectiv din Gura Humorului.

Muzeografa a prezentat foarte explicit sălile și simbolistica lor însă nu aș putea să reproduc atât de bine și în plus v-ar dispărea interesul pentru această călătorie în fascinanta lume a obiceiurilor bucovinene și eu vreau doar să vă stârnesc interesul de a vizita muzeul, nu să vă ofer prea multe informații care v-ar strica prezentarea pe care în mod profesionist o face ghidul muzeul.

DSC_1137DSC_1118DSC_1115DSC_1149DSC_1165

1 thought on “Muzeul Obiceiurilor Populare – Gura Humorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *