Numele trandafirului (Il nome della rosa) – Umberto Eco

Am citit recent romanul care da titlul postarii mele si m-am gandit ca un scurt review poate fi folositor la un moment dat daca nu altor persoane macar mie in vremurile in care memoria imi va juca feste 😀 !

Îmi pare bine că am ales acest roman deoarece este prima lucrare pe care o citesc de la Umberto Eco și pentru că mi-a plăcut mi-am propus ca pe viitor să mai citesc ceva din opera dumnealui.

Romanul este unul istoric, acțiunea petrecându-se în anul 1327 și are acțiunea sa vizează aflarea adevărului referitoar la împrejurările decesului unui  călugăr, găsit zdrobit la baza zidurilor unei mănăstiri Benedictină. De fapt romanul începe cu prezentarea mănăsstirii pe care o descoperim în același timp cu Guglielmo, un călugăr înțelept și însoțitorul său, novicele Adso – cel care de fapt povesteste ajuns  la bătrânețe, întâmplările acelor 7 zile pe care se întinde acțiunea romanului.

Cu ajutorul intuiției, a dialecticii, a modului de interpretare și valorificare a informațiilor obținute, Gulielmo reușește să afle taina crimei inițiale , dar și pe cele ale crimelor din timpul investigației lui și să dovedească tuturor călugărilor că nu se află în faza îndeplinirii unei previziuni  religioase care prevestea venirea lui Anticrist, ci criminalul este om în carne și oase.

Recomand cartea celor care vor să aibă parte de un rol de detectiv în același timp cu personajul principal și consider că este o lectură care poate fi trecută pe lista oricărui om care iubește cititul.

Așa cum fac mai mereu, nu intru în amănunte tocmai pentru a evita expunerea întregii acțiuni a romanului, ceea ce pentru mine ar reprezenta pierderea interesului de a mai lectura cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *