Primii pași recomandați pentru a salva calculatorul personal

Primii pași recomandați pentru a salva calculatorul personal

Astăzi cu toții suntem utilizatori ai calculatorului – unii mai experimentați, alții de abia începători. Creșterea numărului de calculatoare și a utilizatorilor acestora duce la majorarea numărului de servicii de suport tehnic. Este și firesc, pentru că asemenea device-uri necesită nu numai multă atenție și acuratețe, dar și o verificare a sistemului de operare, o reinstalare a sistemului, remediere de probleme ce apar la un moment dat.

Și atunci cui ne adresăm? Pe rețele de socializare putem găsi diferite anunțuri care ne propun servicii de IT. Într-atât s-a dezvoltat acest domeniu, încât ni se propune pentru reparația calculatoarelor anumite cursuri sau video online. Asta înseamnă că am putea rezolva de acasă problema, fără a mai apela la un centru de deservire.

Toți vin cu idei care mai de care, însă cel mai tare simțim valoarea unui specialist IT când calculatorul merge mai greu, iar productivitatea acestuia se micșorează sau când este plin de viruși, când nu poți accesa unele documente, când nu se mai pornește desktop-ul calculatorului etc.

Poate este ceva special, dar de cele mai multe ori în perioada sărbătorilor ne pomenim cu diferite întâmplări haioase care ne pun la încercare. Și nu știu de ce, poate că suntem mai entuziasmați și uităm de precauție, dar ni se poate să avem surpriza de a vărsa accidental un lichid, zgâria, sau mai rău de-al scăpa pe jos.

În asemenea cazuri primii pași recomandați pentru ați salva calculatorul și pentru a face o reparație a calculatorului la domiciliu vor fi următorii:

În cazul vărsării accidentale a unui lichid nu ar trebui să intrați în panică, aceasta ar putea afecta mai tare calculatorul.

 1. Deconectați calculatorul din priză pentru a reduce pericolul de ordin electric;

 2. Scoateți bateria și nu încercați să-l conectați, deoarece lichidul ar putea oxida circuitele;

 3. Împiedicăm lichidul să pătrundă până la placa de bază, întorcându-l cu fața în jos;

 4. Ștergeți bine suprafața care a intrat în contact cu lichidul, mai ales elementele mici;

 5. Lăsați să se usuce bine dispozitivul, 24 sau chiar 48 h, apoi reporni-ți-l;

 6. Dacă aveți dubii asupra funcționării, apelați la un serviciu de repararea calculatoarelor;

 7. Cel mai bun sfat este să stați cât mai departe cu lichidele de calculator.

În cazul că se întâmplă un incident ca scăparea pe jos este greu de spus ce s-ar putea întâmpla în interiorul lui. Dar și în asemenea cazuri propunem câteva idei:

 1. Diagnosticarea problemei pentru a vă da seama cât de tare s-a defectat calculatorul, dacă au ieșit din loc niște fire sau s-a stricat ceva sau dacă s-a crăpat carcasa lui;

 2. Dacă s-a depistat o ușoară crăpare a carcasei, atunci puneți superflue(soluție specială) pentru a lipi marginile crăpăturii;

 3. Pentru o crăpătura mai gravă puteți utiliza fierul de călcat, la topirea plasticului, ambele părți se vor uni;

 4. Dacă s-a depistat o problemă mai gravă vă puteți consulta la un local de reparație a calculatoarelor;

 5. Aveți grijă în momentele în care vă deplasați cu calculatorul. Pentru protejarea monitorului folosiți o geantă specială.

În cazul în care îl zgâriem sau detectăm zgârieturi pe monitor folosim câteva produse casnice:

 1. Putem folosi o radieră neutilizată și curată în cazul unor zgârieturi mici, dar deranjante. Pentru asta trebuie doar să masați locul cu pricina și zgârieturile se vor face nevăzute;

 2. O altă metodă ar fi pasta de dinți. Cu un șervețel curat, aplicați pasta de diți pe zona cu zgârieturi și folosind mișcări ușoare masați apoi curățați cu un șervețel curat;

 3. Dacă zgârieturile se vor adeveri mult prea adânci, asemenea soluții nu sunt folosite, ci se apelează după ajutor la un specialist IT.

Un alt caz deranjant este scăderea vitezei de lucru și asta nu pentru că este un calculator vechi sau rău, ci pentru că este supraîncărcat:

 1. Dezinstalează programele inutile. De multe ori asemenea programe sunt folosite o singură dată, apoi uitate. Mișcarea greoaie se va datora acestor programe care rulează pe fundal;

 2. Folosește un antivirus bun. Virușii sunt principalii producători de situații neplăcute, care îți pun în pericol atât calculatorul, cât și datele personale, riscând astfel să le pierzi;

 3. Șterge fișierele temporare care se acumulează și încetinesc desktop-ul;

 4. Instalează încă un hard-drive pentru mai multe informații;

 5. Ai nevoie de mai mult RAM. Cu cât mai mult ram cu atât mai multe programe vor rula în același timp;

 6. Dezactivează programele care se pornesc automat și încetinesc viteza calculatorului;

 7. Folosește la instalarea Windows-ului un Disk-Cleanup;

 8. Efectuează o defragmentare;

 9. Faceți permanent un backup pentru a vă salva fișierele importante;

 10. Aspiră praful acumulat. Ventilatorul calculatorului aspiră foarte mult praf, care dăunează funcționării perfecte și încetinește mișcare. În plus oferă calculatorului efectul de supraîncălzire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *