Eu nu sunt economist, nu am nici activități în economia țării și singurele mele interacțiuni cu acest domeniu sunt cele care mă ajută să calculez exact câți bani am și cât de mari pot fi cheltuielile familiei îngrijindu-mă ca în fiecare lună să am în ”planul bugetar” și o sumă de rezervă de 100- 150 lei pe care să o pot folosi pentru lucruri neprevăzute ( medicamente pentru boli sezoniere, fondul clasei la grădiniță, vreo defecțiune a autoturismului etc ).

Sunt nemulțumit de modul în care este realizat actul de guvernare și anume de faptul că nu se vede nicio îmbunătățire a nivelului de trai sau a condițiilor de civilizație din viața românilor. Nu avem curățenie stradală, nu avem locuri de muncă pentru toată forța de muncă, nu avem siguranță pe străzi tocmai pentru că sunt foarte multe persoane afectate de sărăcie care se dedau la fapte reprobabile și totuși vedem zilnic la televizor cum în ultimii ani se fura banul public de către grupuri de interese și astfel vorbim de șpăgi de sute de milioane de euro.408587_306066736190131_1485946599_n

Probabil gândind că furăciunile au avut loc pe fondul existenței banilor la bugetul de stat, actualul Guvers a hotărât modificarea Codului Fiscal și reducerea unor valori a TVA-ului în funcție de categoria bunurilor începând cu anul 2016. Astfel urmează să se reducă TVA pentru carne, pește, legume și fructe de la 24% în prezent la 9% începând cu  1 ianuarie 2016, introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părți de clădire și terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016 și chiar eliminarea taxei pe stâlp. Există mai multe modificări cu impact major asupra Bugetului de stat în sensul reducerii valorii bugetului de stat cu peste 11 miliarde de lei .

Concluziile mele actuale:

1. măsurile nefiind agreate de FMI  , așa cum chiar premierul a spus, vor aduce prejudicii în relațiile cu FMI

2. până în 2016 mai sunt 10 luni și nu înțeleg cum e posibil să fie prevăzute de acum impactul acestor modificări

3. de ce nu le aplică din acest moment Guvernul, nu cumva vrea să lase fără resurse bugetare viitorul Guvern pentru că e greu de crezut ca Ponta să fie premier și în 2016 până la alegeri

4. nu cred că lipsa banilor de la buget v-a determina politicienii să nu mai fure, sifoneze, șpăguiască banii de la buget

5. oare cei care anul acesta nu-și vor achita taxa pe stâlp de exemplu, vor mai putea fi trași la răspundere în 2016 atunci când taxa nu v-a mai fi ?

6. Oare nu ar fi mai bine ca bugetul să fie cheltuit prin investiții corecte tocmai pentru a aduce în viitot venituri mai mari și a avea forță să crească nivelul de trai al oamenlor ?

7. Cand a scăzut TVA la paine nu s-a resimțit semnificativ în buzunarul cumpărătorilor și mare parte din această reducere a reprezentat venit în plus pentru patroni, NU LA FEL VA FI ȘI ÎN CAZUL NOILOR REDUCERI TVA ?

Atât zice Vali!

4 thoughts on “Scade TVA-ul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *