Ziua mondială a donatorului de sânge – 14 iunie

Ziua de 14 iunie în istoria omenirii marchează multe evenimente care de care mai importante sau mai pline de însemnătate pentru un anumit popor sau o anumită comunitate, dar personal consider că pentru România cea de-a 3-a mineriadă -în 14 iunie 1990 la chemarea lui Ion Iliescu- este de neiertat și de neuitat pentru sângele nevinovat care a spălat caldarâmul din Piața Universității. Nu vreau să insist pe acest eveniment pentru că nu am toate datele necesare, dar pentru că a venit vorba de sânge o să vă spun că în fiecare zi de 14 iunie începând din anul 2004 se marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Așa cum stă bine donatorului, ziua aniversară m-a prins exact la ”locul de muncă” la Centrul de Transfuzii Focșani și m-am bucurat că acolo am întâlnit cel mai mare număr de donatori, deși eu donez sânge de 3 ani de zile. Din păcate neajunsurile logistice de la Centrul de Transfuzii, neajunsuri pe care directorul Hanță M. le readuce în discuție în mass-media ori de câte ori are ocazia, au creat o stare de nervozitate în rândul donatorilor care aveau în plan și alte activități pentru ziua în curs :). Tot la vești bune vă spun că astăzi au fost mulți donatori care au venit pentru prima dată și au pus pe carnetul de donator prima viză de donare. Poate reușim să modificăm acel ultim loc ocupat de România din punctul de vedere al procentajului numărului de donatori. Am fost de asemenea impresionat de faptul că mulți dintre donatorii prezenți au răspuns pozitiv apelului lansat în mass media și pe o rețea de socializare pentru  ajutorarea fiicei renumitului compozitor Marius Țeicu, R. Patricia, căsătorită cu un cunoscut actor focșănean și sper ca și pe viitor apelurile umanitare să aibă același răspuns pozitiv.

Dacă prin aceste rânduri am reușit să captez atenția și să conving cel puțin o persoană să doneze sânge pentru prima dată mă declar pe deplin mulțumit și dorința mea este să ”obțin” cel puțin un donator ori de câte ori vorbesc pe acest subiect. Pentru că și eu m-am decis greu să devin donator și am căutat cât mai multe informații cu privire la ce se întâmplă cu sângele ori cu donatorul îmi permit să atasez și cele mai importante informații referitor la acest subiect:

Din cantitatea de sânge donată o singură dată se extrag elementele care pot salva viețile a trei pacienți, după cum urmează:

sursa internet

sursa internet

  •  Celulele roșii ( hematiile ) pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile ( înghețate pot fi păstrate până la maxim 10 ani, dar  costurile sunt prea mari pe timp îndelungat ) și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare.
  • Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie.
  • Plasma – poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.

Donatorul conform legii are următoarele drepturi un set de analize medicale, 7 tichete valorice, o zi liberă de la serviciu/școală, decontarea cheltuielilor de transport din ziua donării sau abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o lună.

Țineți minte că pentru a salva vieți nu e nevoie să așteptăm necazul altora și să prelevăm pentru transplant diferite organe, pentru a salva vieți e suficient să donăm sânge fără să ne fie influențată negativ starea de sănătate, iar acest lucru vi-l spun după 16 donări și dacă aveți întrebări pe acestă temă vă răspund imediat folosind experiența mea

Cu stimă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *